Your mind is your servant, your body is your vehicle and your soul is your residence.

Yogi Bhajan

Shiatsuterapia/Vitaalishiatsu

Shiatsu on erinomainen tapa kuunnella omaa kehoaan ja antaa sille mahdollisuus.

Shiatsu on  Japanista länsimaihin siirtynyt tuhansia vuosia vanha kehoterapia. Se  perustuu samoille kiinalaisen lääketieteen periaatteille kuin akupunktiokin.  Sananmukaisesti Japanin kielestä käännettynä shiatsu, tarkoittaa  peukalolla painamista. 

Kehossa virtaa  elämänenergiaa, jota kutsutaan shiatsukielessä Ki:ksi. Tämä Ki  kulkee kehossa ns.energiakanavia eli meridiaaneja pitkin. Ki on näkymätöntä energiaa, mutta se on meille elintärkeää ja sen toiminta näkyy kehossa esim  vitaalisuutena.  Kun kehossamme on tukoksia ei energia pääse virtaamaan, jolloin se heijastuu kehossa  erilaisina vaivoina tai sairauksina; joko henkisinä tai fyysisinä.

Tukkeutuneen kehon energia liikkeelle

Akupunktiossa käytettävien neulojen sijaan shiatsuterapeutti hoitaa peukaloilla, sormilla, kämmenillä, kyynärpäillä ja jopa polvilla ja jaloilla painellen, venyttäen ja hieroen. Sillä tavoin hoidossa pyritään avaamaan ja vilkastuttamaan tukkeutunutta kehon energian kulkua ja liikettä.

Shiatsuhieronnan avulla pyritään tasapainottamaan kehoa, hoidettavan elämän energiaa siten että kehon parantuminen voi alkaa ja siten kehon kaikki elimet ja elinjärjestelmät voivat toimia paremmin.
Shiatsu sopii kaikille, jotka haluavat rentoutta ja hyvää oloa. Hoidon vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Paitsi että shiatsu todella rentouttaa lihaksia, se vahvistaa fyysisistä ja psyykkistä joustavuutta ja kestävyyttä.

Tasapainota kehosi

Kehomme tarvitsee huoltoa ja shiatsu on siihen täydellinen keino antaa omalle keholleen mahdollisuus tasapainottumiseen. Aina on tärkeää kuitenkin kertoa mahdollisista sairauksista. Hoitotekniikoita on monenlaisia joten esim raskausaikana voidaan hyvinkin auttaa äitiä voimaan paremmin.

Shiatsussa ajatellaan vahvasti että oireiden takana ei ole vain fyysinen ongelma vaan myös mentaalinen, tunnepohjainen ja henkinen. Shiatsu tasapainottaa autonomisen hermoston toimintaa. Se vaikuttaa solujen aineenvaihduntaan ja tasapainottaa nesteiden ja energian virtausta. Shiatsu auttaa rauhasia hormonitoiminnan epätasapainotiloissa.

Se rauhoittaa levotonta mieltä, sillä voidaan energisoida kehoa tai shiatsulla voidaan myös  esimerkiksi vahvistaa huonoa itsetuntoa. Hoito voi vaikuttaa myös tunteisiin ja aiheuttaa erilaisia reaktioita; itkua, naurua, muistikuvia.  Esim päänsärky,stressi, niska-ja hartiavaivat, lonkka-ja selkävaivat, unettomuus, masennus, pms-oireet, korkea verenpaine,  fibromyalgia,astma, raskausajan pahoinvointi ovat vaivoja, joihin on saatu apua shiatsulla.

Shiatsu rohkaisee kehoa parantamaan itse itseään.

Suurempi hyöty saavutetaan useammalla peräkkäisellä hoidolla mutta yksikin hoito saattaa olla todella voimakas ja vaikuttava ja merkityksellinen.
Hoitoon tullessa on hyvä pukeutua kevyisiin, joustaviin mieluiten puuvillaisiin vaatteisiin.